Založ si blog

Keď je v Humennom 5 menej ako 3

Vážení Humenčania, takto sa budem s vami deliť o dianie v meste Humenné a v Prešovskom samosprávnom kraji počas štyroch nasledujúcich rokov, keďže ste mi vyjadrili podporu a dôveru zastupovať vás v zastupiteľstve mesta a regiónu.

Dnes sa podelím s vami o nové skúsenosti, ktoré sa týkajú formovania, či skôr fungovania nového mestského zastupiteľstva a vecami, ktoré s tým majú súvislosť.

Keď už boli známe oficiálne výsledky komunálnych volieb v Humennom, viacerí sa ma opýtali, či prvým dôležitým bodom nového zastupiteľstva bude rokovanie o budúcoročnom mestskom rozpočte. Odpovedala som, že rozpočet určite ako prvý nebude, pretože mám zlé tušenie a obavy z toho, aké obštrukcie si na nás pripraví tábor okolo primátora Merička.

Chcem povedať, že oficiálne čísla a počty poslancov v jednotlivých kluboch boli na takmer 100 percent známe už v nedeľu, po zverejnení výsledkov volieb a tak nič nebránilo zvolať slávnostné rokovanie novozvoleného zastupiteľstva a čím skôr sa pustiť aj do rokovania o rozpočte mesta na rok 2023.

Nový rozpočet síce neštandardne prerokovali poslanci za bývalé volebné obdobie v odborných komisiách a v mestskej rade, aj keď už na to nemali mandát. Ja to nenazývam „horlivosťou pracovať“, ale skôr alibizmom, že všetko je už dohodnuté po starom a názory nových poslancov v tomto prípade vôbec nemusia byť rešpektované. Pretože rozpočet sa veľmi ťažko mení už priamo v zastupiteľstve bez odbornej diskusie.

A tak nastal priestor na politikárčenie, aby sa začalo naťahovanie času a obštrukcie od tých, ktorí si nechcú uvedomiť, aké sú nové čísla a kto akú dôveru dostal od humenských voličov a samozrejme boj o predsedov odborných komisií.

Samozrejme, že staronoví poslanci si okamžite uzurpovali komisie, v ktorých sa delí najviac finančných prostriedkov na podané projekty od občanov a od občianskych združení. To je Komisia športu, Sociálna a zdravotná komisia, Komisia kultúry, cestovného ruchu a medzinárodnej spolupráce a Komisia školstva. Ctihodné panie poslankyne a ctihodní páni poslanci sa tvária, že oni chcú predsa „iba pracovať“.

Veď im nejde o finančné prostriedky, ktoré môžu navrhnúť, ako budú rozdelené, ale iba náhodou sa naozaj stalo, že presne oni musia byť predsedami v daných komisiách, pretože sú tí najpovolanejší. Ale my sme boli trpezliví a čakali, čo nám zástupcovia z iných klubov predložia na stôl.

Pripomeniem, že náš klub Smer-SD má 5 poslancov, rovnako ako klub KDH – sme teda počtom najväčší. Potom nasledujú 2 kluby, ktoré majú po 4. poslancoch: Spoločne pre Humenné a  HLAS – sociálna demokracia a 2 kluby, ktoré majú po 3. poslancoch:  Klub ľavice a Klub Skúsme to inak + SOM. Logicky sme čakali, že bude platiť rovnako, ako to bolo v minulom volebnom období pomerne rozloženie poslancov v mestskej rade, ako aj v mestských komisiách. Nie, nestalo sa tak! Práve naopak – menšie kluby chceli obsadiť väčšinu riadiacich funkcií, už nebolo treba rešpektovať pomerne zastúpenie a mali sme dojem, že nášmu klubu patria tak akurát zbytky, o ktoré už oni nejavili záujem.

Pre pokoj pri formovaní týchto orgánov samosprávy sme čakali, čo nám to vlastne naši kolegovia-poslanci ponúknu. Preto sme na prvom pracovnom zastupiteľstve poukázali na neférovosť a nerešpektovanie výsledkov volieb pri kreovaní mestskej rady, kde neboli rešpektované počty poslancov, ale zrazu nastúpilo rovnostárstvo a všetky kluby, či veľké alebo malé mali mať zastúpenie jedného poslanca v mestskej rade, čo si aj odhlasovali.

Poslanci, väčšinou za vládne strany, mali kedysi plné ústa demokracie, transparentnosti, ale používajú to iba vtedy, ak výsledky volieb sú pre nich nepriaznivé.

Zrazu na všetko zabudli a pri kreovaní okamžite pozerali len na svoj prospech. No ešte viac ma pobavila liberálna redaktorka p. Otriová (Korzár – SME), ktorá počas 4. uplynulých rokov, keď mesto riadili pravicové a liberálne strany, málokedy prišla na zastupiteľstvo a chráňbože, aby podala občanom kritické informácie. Ak boli nejaké problémy už úplne očividné, vždy ich obalila do pozlátka v prospech vedenia mesta. Presne tak to bolo aj na poslednom zastupiteľstve (samozrejme sa nevyhla osobnej zaujatosti voči mojej osobe). Názov článku: „Vaľovej sa máli jeden člen mestskej rady“. Pani redaktorka, mne sa nič nemáli, občania svojimi hlasmi rozhodli, ktorá strana má mať kde aké zastúpenie.

Viem, že nosíte okuliare, ale že sú až tak liberálne ružové, to si nezaslúžia ani vaši čitatelia a už vôbec nie občania Humenného lebo vaše periodikum sa iba tvári, že je nezávislé.

Takže buďme realisti, rešpektujme, ako volili Humenčania, buďme voči sebe korektní a tak začnime pracovať pre Humenné, lebo to bol sľub nás všetkých pred komunálnymi voľbami.

Nehorázne dane – čo bude s rodinami nielen v Humennom, ale aj na celom Slovensku?

15.12.2022

Nehorázne dane – čo bude s rodinami nielen v Humennom, ale aj na celom Slovensku? Z včerajšieho rokovania mestského zastupiteľstva som odchádzala zamyslená, smutná a sklamaná. Ešte aj teraz, keď píšem tieto riadky, premýšľam nad tým, čo sa dnes udialo. V stručnosti: včera hlasovaním poslanci zastupujúci HLAS – SD, KDH, OĽaNO, Za ľudí zvýšili v meste [...]

Netrestajme rodičov! Čas strávený s deťmi počas pandémie im treba zarátať do dôchodku.

06.05.2021

Viac ako dvojnásobne stúpol počet rodičov, ktorí strávili čas doma s deťmi oproti času pred pandémiou. A navyše hovoríme o dlhých takzvaných OČR, ktoré trvali 3 až 6 mesiacov. Vo veľkom sa to týka najmä mladých rodín. Dá sa to ľahko zmeniť. Spolu s kolegami v Národnej rade Robertom Ficom a Ladislavom Kamenickým som predložila novelu zákona č. [...]

Facka darcom krvi

24.11.2020

Všetci, ktorí darovaním krvi zachraňujú životy iných, dostali od koalície poriadnu facku. Mali šancu zvrátiť nespravodlivosť a nastaviť pravidlá pre všetkých darcov rovnako. Nestalo sa tak. Do Národnej rady som predložila novelu zákonníka práce, ktorý naprával jednu starú krivdu, ktorú vymyslel ešte Ľudo Kaník. Spolu s kolegami sme chceli zmeniť zákon tak, [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 16210x
Priemerná čítanosť článkov: 4053x

Autor blogu

Kategórie