Založ si blog

Nehorázne dane – čo bude s rodinami nielen v Humennom, ale aj na celom Slovensku?

Nehorázne dane – čo bude s rodinami nielen v Humennom, ale aj na celom Slovensku?

Z včerajšieho rokovania mestského zastupiteľstva som odchádzala zamyslená, smutná a sklamaná. Ešte aj teraz, keď píšem tieto riadky, premýšľam nad tým, čo sa dnes udialo. V stručnosti: včera hlasovaním poslanci zastupujúci HLAS – SD, KDH, OĽaNO, Za ľudí zvýšili v meste Humenné dane a poplatky v priemere o 50 až 100 % ❗Za takéto opatrenie menovite hlasovali:

Babin   Babjarčík    Cehelská      Cukrovaná     Čerevková     Druga

Jeňo      Kičik             Lichman      Mocák             Mudra            Voloch       Židová

☑️ ZVÝŠILI dane za komunálny odpad o 50 %, za garáž o 100 %, z bytov o 50 %, z domov o 60 %, zo stavieb a pôdy o 50 %, nevynímajúc ani daň za psa. Neverila som vlastným ušiam, keď som počula pani poslankyňu Alenu Židovú (klub Skúsme to inak + SOM) po hlasovaní s úsmevom na tvári zaželať Humenčanom vraj „Veselé Vianoce“! Mala som pocit, že sa väčšine spoluobčanov akoby vysmiala rovno do tváre. 

☑️ My, poslanci z klubu SMER – SD, sme spoločne hlasovali PROTI❗Veď nemožno ani na okamih zabudnúť, že Humenčania už aj teraz majú najdrahšie teplo, k tomu reálne nízke príjmy či obmedzené pracovné možnosti v mieste bydliska. Aby toho mali ešte viac na pleciach a ešte viac starostí, tak namiesto toho, aby sme systémovo v rámci MsZ a MsÚ hľadali rezervy na strane výdavkov mesta a nastavili šetrenie tam, kde sa to reálne dá, a ako to urobili v mnohých iných slovenských mestách, tak väčšina humenského mestského zastupiteľstva im namiesto takejto reálnej pomoci – jednoducho zvýšila miestne dane a poplatky. Urobili tak už druhýkrát. Aj po predchádzajúcich voľbách, v januári 2019, okamžite zdvihli daň za odpad. Veď volič o 4 roky zabudne. Veru aj zabudol, a tak mu po týchto voľbách naložili ešte viac!

Výdavkovú časť na svoje platy a na réžiu však ponechali. Veď poslancom je to jedno. A ako poznamenala Mária Cehelská Kulíkovi: „Milan, nemáš to z čoho platiť?“

Ako to nazvať? Že časti poslancov sú problémy skupín občanov, ktorí musia prepočítať každé euro, ukradnuté? Tak čo iné ich má zaujímať v tejto dobe viac, ako pomoc tým, ktorí to reálne potrebujú?!

Niekto možno kývne rukou a naivne si povie, veď to nič nie je, keď sa to prepočíta na mesiace, tak to až taká katastrofa nie je. Bola by to pravda, ale len za predpokladu, ak by sa na Slovensku ceny už ničoho ďalšieho medzitým v obchodoch a službách nezvyšovali. Treba započítať komplet všetky výdaje – alebo sa opýtať (Koho? Vlády?), ceny čoho v budúcom roku v rámci bežných spotrebiteľov klesnú, kedy a o koľko percent.

Stále som v dennom kontakte s množstvom spoluobčanov rôznych vekových skupín aj rôznej sociálnej situácie. Áno, ako poslankyňa som si vedomá toho, že v tomto roku došlo zo strany legislatívnych úprav zákonov k viacerým, ak chcete, tak k navýšeniam finančných a sociálnych dávok, prídavkov a príspevkov. Lenže to všetko v priemernej rodine ani len nekopíruje opakované a skokovité nárasty cien za takmer všetky spotrebiteľské tovary a služby.

Ak zohľadníme mieru súčasnej inflácie, tak či sa to niekomu páči alebo nepáči, nedošlo a ani nedochádza v priemere k žiadnemu reálnemu navýšeniu finančnej podpory pre jednotlivcov a rodiny, ale len k vyrovnávaniu prepadov kvôli inflácii. Obávam sa toho, ako sa toto všetko negatívne prejaví v bežnom fungovaní spoluobčanov, firiem a vlastne celého Humenného. Ak to niekto vidí optimisticky, tak nech si ten obraz ponechá, ja to vidím momentálne presne tak, ako som to popísala.

Podrobnejšie sa k včerajšiemu rokovaniu humenského zastupiteľstva vrátim v ďalších príspevkoch na mojom blogu.

Zatiaľ nám všetkým prajem pokojný večer.

Keď je v Humennom 5 menej ako 3

08.12.2022

Vážení Humenčania, takto sa budem s vami deliť o dianie v meste Humenné a v Prešovskom samosprávnom kraji počas štyroch nasledujúcich rokov, keďže ste mi vyjadrili podporu a dôveru zastupovať vás v zastupiteľstve mesta a regiónu. Dnes sa podelím s vami o nové skúsenosti, ktoré sa týkajú formovania, či skôr fungovania nového [...]

Netrestajme rodičov! Čas strávený s deťmi počas pandémie im treba zarátať do dôchodku.

06.05.2021

Viac ako dvojnásobne stúpol počet rodičov, ktorí strávili čas doma s deťmi oproti času pred pandémiou. A navyše hovoríme o dlhých takzvaných OČR, ktoré trvali 3 až 6 mesiacov. Vo veľkom sa to týka najmä mladých rodín. Dá sa to ľahko zmeniť. Spolu s kolegami v Národnej rade Robertom Ficom a Ladislavom Kamenickým som predložila novelu zákona č. [...]

Facka darcom krvi

24.11.2020

Všetci, ktorí darovaním krvi zachraňujú životy iných, dostali od koalície poriadnu facku. Mali šancu zvrátiť nespravodlivosť a nastaviť pravidlá pre všetkých darcov rovnako. Nestalo sa tak. Do Národnej rady som predložila novelu zákonníka práce, ktorý naprával jednu starú krivdu, ktorú vymyslel ešte Ľudo Kaník. Spolu s kolegami sme chceli zmeniť zákon tak, [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 16189x
Priemerná čítanosť článkov: 4047x

Autor blogu

Kategórie