Založ si blog

Netrestajme rodičov! Čas strávený s deťmi počas pandémie im treba zarátať do dôchodku.

Viac ako dvojnásobne stúpol počet rodičov, ktorí strávili čas doma s deťmi oproti času pred pandémiou. A navyše hovoríme o dlhých takzvaných OČR, ktoré trvali 3 až 6 mesiacov. Vo veľkom sa to týka najmä mladých rodín. Dá sa to ľahko zmeniť.

Spolu s kolegami v Národnej rade Robertom Ficom a Ladislavom Kamenickým som predložila novelu zákona č. 461/2003 o sociálnom poistení, ktorá odstráni nespravodlivosť, že sa rodičom, ktorí boli súčasnou Covid situáciou donútení opatrovať svoje choré deti, ten čas nezarátal do dôchodku!

Aktuálna pandémia totiž ukázala veľký nedostatok zákona, ktorý nemyslí na rodičov, ktorí museli ostať s deťmi na takzvanej pandemickej OČR.

Počas minulého roka skokovo stúpol počet poberateľov ošetrovného viac ako dvojnásobne a v tomto prípade nešlo o krátke detské nachladnutia, ale mesiace núteného pobytu doma s deťmi, ktoré chceli chodiť do školy a rodičov, ktorí chceli chodiť do práce. SMER – SD je presvedčený, že je neakceptovateľné, keď sa im toto obdobie nezapočitáva do dôchodku. Rodičov by sme za to nemali trestať, naopak by sme mali jasne povedať, že si vážime, že rodičia na dlhé mesiace preberajú starostlivosť, stali sa pedagogickými asistentmi a učiteľmi.

Verila som, že koalícia zahlasuje za, špeciálne po odborných slovách bývalého ministra a štátneho tajomníka terajšej vlády Jozefa Mihála, ktorý sa k danej problematike vyjadril takto:

“Nerobím to často, ale tu treba pochváliť Smerákov Vaľovú, Kamenického a Fica za tento návrh.”

A citujem ďalej:

„Málokto si uvedomuje, že pri dlhodobom čerpaní pandemických dávok, ako je pandemické ošetrovné, nejde len o to, akú vysokú dávku dostane rodič dieťaťa, ale aj o to, ako bude vyzerať jeho budúci dôchodok.

Ak poberáte priemernú mzdu, tak za každý jeden mesiac čerpania pandemického ošetrovného strácate na budúcom dôchodku sumu približne 1,20 eur.

Napríklad matka, ktorá čerpala ošetrovné od marca 2020 do apríla 2021 a má príjem na úrovni priemernej mzdy, tak bude mať starobný dôchodok nižší približne o 15 eur.“

Zákon bol pripravený tak, že každý musel uznať, že pomôžeme každému rodičovi a najmä matkám na pandemickej OČR.

Matky zdôrazňujem zámerne, pretože tento problém sa týka najmä nich. Počas pandémie vzrástol počet poberateľov ošetrovného z viac ako 154 000 ľudí na viac ako 335 000 (117 % nárast). Mesačne sa pritom vyplatilo minulý rok 48 555 dávok ošetrovné, oproti 14 830 v predchádzajúcom roku. Takmer 481 000 dávok v roku 2020 z nich bolo práve pandemických OČR. Odhadom nevieme povedať, koľko z nich sú ženy a koľko muži, no za minulý rok bolo žien, ktoré ostali doma minimálne dvakrát viac.

Takto sa aj vďaka OČR rozširuje takzvaná „dôchodcovská chudoba“ a špeciálne vypuklé je to v prípade žien. Tie totiž na Slovensku stále zarábajú menej ako muži a ak sa im dôchodok zníži ešte aj o čas ošetrovania blízkeho, hrozí im, že prepadnú sociálnym sitom.

Zákon bolo preto potrebné urýchlene upraviť, aby sa aspoň tento pandemický čas zarátal ľuďom do dôchodku.

Čo si myslíte, ako to dopadlo?

Pán minister sociálnych vecí a RODINY Krajniak pri otázke či podporia tento zákon, podľa mňa ješitne reagoval a odpovedal, že oni nájdu lepšie riešenie. Myslím si, že to bolo iba z toho dôvodu, že to nenavrhol on, alebo vláda. Neviem si totiž predstaviť iné riešenie: buď vláda rodičom a ženám toto obdobie započíta, alebo nezapočíta do dôchodku.

Koaličný valec často nevníma potreby ľudí a uprednostňuje svoju prezentáciu. Ďakujem pár koaličným poslancom, ktorí tento návrh podporili. Bolo by možno dobré si pozrieť, že my ako opoziční poslanci sme veľa krát zahlasovali za vládne aj poslanecké návrhy, pretože našou povinnosťou je pracovať pre ľudí a nie pre politické ambície. Preto, ak sa minister práce spamätá a tento návrh predloží do parlamentu on sám, vôbec ma to nebude trápiť a určite za neho zahlasuje celý náš poslanecký klub.

Nehorázne dane – čo bude s rodinami nielen v Humennom, ale aj na celom Slovensku?

15.12.2022

Nehorázne dane – čo bude s rodinami nielen v Humennom, ale aj na celom Slovensku? Z včerajšieho rokovania mestského zastupiteľstva som odchádzala zamyslená, smutná a sklamaná. Ešte aj teraz, keď píšem tieto riadky, premýšľam nad tým, čo sa dnes udialo. V stručnosti: včera hlasovaním poslanci zastupujúci HLAS – SD, KDH, OĽaNO, Za ľudí zvýšili v meste [...]

Keď je v Humennom 5 menej ako 3

08.12.2022

Vážení Humenčania, takto sa budem s vami deliť o dianie v meste Humenné a v Prešovskom samosprávnom kraji počas štyroch nasledujúcich rokov, keďže ste mi vyjadrili podporu a dôveru zastupovať vás v zastupiteľstve mesta a regiónu. Dnes sa podelím s vami o nové skúsenosti, ktoré sa týkajú formovania, či skôr fungovania nového [...]

Facka darcom krvi

24.11.2020

Všetci, ktorí darovaním krvi zachraňujú životy iných, dostali od koalície poriadnu facku. Mali šancu zvrátiť nespravodlivosť a nastaviť pravidlá pre všetkých darcov rovnako. Nestalo sa tak. Do Národnej rady som predložila novelu zákonníka práce, ktorý naprával jednu starú krivdu, ktorú vymyslel ešte Ľudo Kaník. Spolu s kolegami sme chceli zmeniť zákon tak, [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 16209x
Priemerná čítanosť článkov: 4052x

Autor blogu

Kategórie